Kubki ekologiczne – jakie mają zalety?
Klienci punktów gastronomicznych z napojami i jedzeniem na wynos wysoko cenią opakowania jednorazowe przyjazne środowisku. Dlatego warto zrezygnować z plastiku i tym samym wzmocnić wizerunek swojej marki. Poza tym wybór jest tak wielki, że pozwala na serwowanie każdego napoju i nie tylko. Chcesz wiedzieć, z jakich surowców produkuje się te naczynia? Zapoznaj się z poniższym tekstem.
Czy kubki do kawy mogą być ekologiczne?
Jednym z najczęściej nabywanych na wynos napojów jest kawa, dlatego producenci postarali się stworzyć odpowiednie do gorących napojów, jednorazowe kubki ekologiczne. Są one trwałe, atrakcyjne wizualnie i świadczą o dbałości właścicieli lokalu o środowisko. Wiele osób z pewnością właśnie z tego powodu zostanie stałymi klientami takiego punktu gastronomicznego.
Oferta rynkowa jest bogata i można w niej znaleźć tego typu naczynia w wielu kształtach i rozmiarach, do napojów gorących i zimnych oraz do deserów. Wytwórcy nie zapomnieli też o wieczkach do kubków i opaskach chroniących dłonie klientów przed wysoką temperaturą.
Kubki ekologiczne – z jakich surowców?
Do wyrobu tych jednorazowych naczyń wykorzystuje się wiele naturalnych materiałów, takich jak:
- c-pla, czyli bioplastik produkowany np. ze skrobi kukurydzianej,
- suszone i formowane pod ciśnieniem liście palmowe,
- włókna trzciny cukrowej po wyciśnięciu soku,
- celuloza pokryta warstwą naturalnej żywicy lub bez niej,
- zboża.
Kubki z ostatniego z wymienionych surowców są nie tylko kompostowalne, ale i jadalne. Zachowują trwałość do 40 minut nawet w przypadku serwowania w nich gorących napojów.
Jakie właściwości mają opakowania z wymienionych surowców?
Przezroczyste, ekologiczne filiżanki, kubki i miseczki wykonane z bioplastiku cechują się odpornością na wysokie temperatury i estetycznym wyglądem. Są też biodegradowalne w warunkach przemysłowych. Wyroby papierowe są lekkie, tanie i nadają się do recyklingu lub kompostowania. Naczynia z trzciny cukrowej cechują się estetyką oraz odpornością na wysokie i niskie temperatury. Można podgrzewać w nich napoje w mikrofalówce lub mrozić. Brązowe opakowania z liści palmowych na napoje również nadają się do podawania gorących napojów i tak jak trzcinowe, dają się kompostować.
Koszt zakupu kubków ekologicznych
Opakowania na napoje z surowców przyjaznych środowisku są nieco droższe od plastikowych, jednak warto zdecydować się na nie, biorąc pod uwagę dobro środowiska i pozytywny wizerunek swojego biznesu. Jeśli zamierzasz wymienić plastikowe naczynia na kubki ekologiczne, zajrzyj na stronę i wybierz odpowiadające potrzebom wersje.