Z jakich surowców produkuje się kubki ekologiczne?

Z jakich surowców produkuje się kubki ekologiczne?

Rezygnacja z plastikowych naczyń w gastronomii jest już nie tylko modą, ale i koniecznością, dlatego producenci mają ich bogatą ofertę. Opakowania przyjazne naturze pozwalają na serwowanie napojów, deserów oraz dań zimnych i gorących. Wiele z nich jest biodegradowalnych, a nawet jadalnych. Chcesz dowiedzieć się, jakie to artykuły? Przeczytaj dalszą część tego artykułu! 

Rodzaje kubków ekologicznych

Zdążając rano do pracy czy na uczelnię, wiele osób kupuje gorące napoje, takie jak kawa, herbata lub czekolada pitna. Zapewne większość z tych klientów ma świadomość zagrożeń, jakie niosą z sobą opakowania plastikowe, dlatego spodobałaby im się ich wymiana na kubki ekologiczne. Mogą one zostać wyprodukowane z naturalnych surowców przy użyciu nowoczesnych technologii, sprawiających, że są odporne na wysokie temperatury. Oferta dotyczy opakowań:

  • przezroczystych, także z nadrukiem,
  • białych,
  • brązowych,
  • jedno- i dwuwarstwowych,
  • tłoczonych,
  • karbowanych,

a nawet jadalnych.

Jakie surowce wykorzystywane są do produkcji?

Naczynia do serwowania napojów gorących i zimnych produkowane są najczęściej z produktów i odpadów roślinnych, takich jak celuloza, wytłoki z trzciny cukrowej, różne rodzaje skrobi, czy wreszcie z liści palmowych. Ekologiczne wyroby z trzciny cukrowej cechują się wysoką odpornością na niskie i wysokie temperatury i mogą być używane do podgrzewania zawartości w mikrofalówce i przechowywania w zamrażarkach. Z pewnością dla wielu osób zaskoczeniem będą przezroczyste kubeczki z c-pla, do złudzenia przypominające plastik. Większość z tych artykułów może zostać usunięta na kompost, gdzie w przeciągu kilku tygodni ulegnie rozłożeniu. Wyjątek stanowi bioplastik, kompostowalny w warunkach przemysłowych.

Czy kubki ekologiczne  poddaje się recyklingowi?

Większość opakowań przyjaznych środowisku nadaje się do recyklingu. Nie oznacza to jednak, że można z nich ponownie wyprodukować kubki czy inne opakowania do żywności. Z naczyń papierowych powstanie tektura, a pozostałe, a więc z trzciny cukrowej, liści palmowych i otrębów zbożowych, rozłożą się i będą doskonałym nawozem dla warzyw i kwiatów. Bez trudu dają się kompostować także w warunkach domowych.

Czy warto postawić na kubki ekologiczne?

Decydując się na wymianę opakowań plastikowych na ekologiczne, pomaga się w redukcji ilości odpadów na wysypiskach i w oceanach. Przy ich pomocy można również podnieść rangę lokalu, do którego przychodzić będą klienci nieobojętni na problemy środowiska. Chcesz poprawić wizerunek swojej firmy? Odwiedź stronę i kup kubki przyjazne naturze!